Als onderneming spreekt het voor zich dat je (als het goed is toch) over verschillende klanten beschikt. Voor al deze klanten geldt dat ze de verplichting hebben om de facturen te betalen voor de ontvangen producten of diensten. In het meest optimale scenario gebeurt dit in de praktijk altijd zonder dat je daar als bedrijf achteraan moet gaan. In de praktijk is dat echter heel wat minder voor de hand liggend. Het risico bestaat namelijk altijd dat je facturen onbetaald blijven met alle vervelende gevolgen van dien. Ben jij ook van plan om debiteurenbeheer toe te gaan passen, maar wil je daar graag meer over ontdekken? Blijf dan vooral verder lezen!
Waarvoor staat debiteurenbeheer?
Voor elk bedrijf geldt natuurlijk dat ze beschikt over een bepaalde hoeveelheid aan klanten. Dat spreekt voor zich. Voor elke klant geldt dat hij of zij de keuze maakt om een bepaalde dienst af te nemen of een specifiek product te kopen. Wanneer dat gebeurt zal er daarvoor uiteraard een bepaalde factuur worden opgesteld. Wanneer deze factuur door de klant is ontvangen heeft deze vervolgens een bepaalde termijn waarbinnen deze moet worden voldaan. In het merendeel van de gevallen is dit geen probleem, maar er bestaan helaas ook uitzonderingen.
Een belangrijk onderdeel van het zogenaamde debiteurenbeheer heeft betrekking tot het opvolgen van openstaande facturen. Wanneer blijkt dat een bepaalde klant niet aan diens betalingsverplichtingen weet te voldoen heeft dat in de praktijk namelijk als gevolg dat de cashflow van jouw bedrijf daar ook onder te lijden kan hebben. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door het toepassen van een zorgvuldig debiteurenbeheer wordt daar verandering in gebracht. Op deze manier is de financiële toekomst van jouw onderneming te allen tijde gegarandeerd.
Hoe kan debiteurenbeheer precies worden uitgevoerd?
Het toepassen van debiteurenbeheer kan in de praktijk op verschillende manieren gebeuren. Om te beginnen is het bijvoorbeeld mogelijk om ervoor te kiezen om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Dat is echter niet alles. Voor heel wat ondernemingen geldt namelijk dat ze dit liever niet doen. Het voelt dan namelijk toch een beetje alsof je hele administratie op straat wordt gegooid. In dat geval kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van gespecialiseerde software. Door gebruik te maken van een dergelijk programma zorg je ervoor dat je zelf de volledige controle kan behouden over jouw debiteuren en hun betalingen en dat is uiteraard zeer interessant.
Onderschat het belang van het beheer niet!
Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat er nog steeds ontzettend veel mensen het belang van debiteurenbeheer onderschatten. Als bedrijf is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je altijd kan rekenen op een zo optimaal mogelijke cashflow. Dat is echter niet zo voor de hand liggend wanneer je het debiteurenbeheer niet op een optimale wijze weet uit te voeren, integendeel. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het in de praktijk zonder meer de moeite waard kan zijn om ervoor te kiezen om bijvoorbeeld gebruik te gaan maken van gespecialiseerde debiteurenbeheer software. Wil je hier liever niet zelf veel tijd en moeite in moeten investeren? In dat geval kan je uiteraard ook nog steeds de keuze maken om dit uit te besteden.